Tips 2: Har du tatt alle risikoaspektene ved å rive med i beregningen?
Kostnader er relative og ofte er modellene for å beregne kostnader avhengig av selskapsform, type prosjekt og hvem som gjør beregningen (eier, entreprenør, mfl.). Per i dag er det ikke etablert en omforent modell som knytter miljøaspekter sammen med økonomiske betraktninger i et byggeprosjekt. I mange prosjekter vurderes det ofte kun nybyggpris per kvm. for oppføring. Står valget mellom å rive og å rehabilitere er det flere aspekter som bør tas med i ligningen.
For en rehabilitering regner man ofte store risikokostnader for bygningsmessige overraskelser når man begynner å rive. Nybygg har til nå hatt en mer forutsigbar pris per kvm. Det er grunn til å anta at man framover må regne nye risikokostnader for rive- og nybyggalternativet. Blant annet begynner banker, investorer, myndigheter og andre å etterspørre klimagassregnskap. Et rive-/nybyggalternativ vil normalt gi høyere klimagassutslipp enn en rehabilitering og regnestykkene vil kunne påvirke både lånebetingelser, investeringsvilje, rive- og byggetillatelse og attraktivitet i markedet. Dette er utdypet under tips 3.
Med økte krav til materialgjenvinning fra EU vil rivekostnadene trolig øke, da det er byggherren som er ansvarlig for å finne gode løsninger på dette i et foreløpig umodent marked for materialgjenvinning. Og hva med kostnad for en byggesaksbehandling som trekker ut i tid ettersom både antikvariske bevaringshensyn og miljøfokus øker?
Ved en nennsom rehabilitering, kan leietakerne bruke bygget mens arbeidene pågår, noe som betyr økte leieinntekter sammenlignet med et rive-/nybyggalternativ.