Tips 7: Har du tenkt på at du kan få bedre luftkvalitet i gamle bygg ved å tenke nytt rundt ventilasjon?
I Norge er det overveiende vanlig å bruke balansert ventilasjon, med kryssventilasjon og ventilasjonskjøling. I andre land, som Danmark, Tyskland og Østerrike, er det vel så vanlig å bruke naturlig eller hybridventilasjon, eller balansert ventilasjon med fortrengningsventilasjon og frikjøling. Man bruker også i større grad materialenes fukt- og temperaturregulerende egenskaper. Disse løsningene er ofte bedre egnet enn ny kryssventilasjon når man vil oppgradere eksisterende bygg. Det bygger mindre i høyden og man slipper å ødelegge eksisterende konstruksjon og interiør med store ventilasjonskanaler.
Det er lite kunnskap om og mye fordommer mot ulike former for ventilasjonsløsninger i Norge. Grønn Byggallianse har utarbeidet veilederen Avanserte versus enkle tekniske systemer for å bidra til kompetanseheving.
Det forventes stort sett at jeg skal kunne svare på alt, og det blir som regel slik jeg gir råd. Derfor, når jeg ikke kjenner til den konkrete produktet/systemet/teknologien, må jeg nesten ta på den konservative hatten… – Rådgiver innen ventilasjon
Det er viktig å spørre seg hvor mye luft man egentlig trenger før man ser begrensninger i eksisterende bygg. I Norge er det tradisjon for svært store luftmengder, høyere enn i andre land, uten at det er dokumentasjon på at dette faktisk er nødvendig for å sikre god luftkvalitet.
Vi overdimensjonerer ofte både kjøling og luftmengder, blant annet fordi vi legger for stor tilstedeværelse til grunn eller tolker byggeforskrifter feil. Mange fortsetter for eksempel å dimensjonere for materialer med høy emisjon, selv om det med TEK-10 og senere TEK ble forskriftsfestet å alltid bruke lavemitterende produkter. Det er synd om bygg blir revet på grunn av manglende og foreldet kunnskap, myter og fordommer, manglende kreativitet eller feildimensjonering av tekniske anlegg.